Dynamic dial plan

All installation and configuration problems and questions

Moderators: gerski, enjay, williamconley, Op3r, Staydog, gardo, mflorell, MJCoate, mcargile, Kumba, Michael_N

Dynamic dial plan

Postby ConnectedDialer » Mon Jul 09, 2018 1:19 pm

What is the most "proper way" to create a dynamic dial plan?

Here's the scenario:

1. A call comes in, so I know the caller id and the DID dialed.
2. I want to pass caller id and DID to a http page: http://www.example.com/route.asp?caller ... 8002233242
3. route.asp will return a combinaiton of route and parameter, example: {EXTEN, 1223} or {AGENT, jamesbrooks} or {CALLMENU, callmenu1}
4. Based on what route.asp returns, I will transfer the call to that agentdirect agent, or callmenu, or did or extention, etc....

What is the most proper way to accomplish this?

Do I need to create a custom AGI script?
Vicibox 8.0.1 from .iso
VICIDIAL: 2.14-644a BUILD: 171130-0036
Asterisk 11.25.3-vici
Single Server
No Digium/Sangoma Hardware
No Extra Software After Installation
Custom PC - XEON E5-1607
ConnectedDialer
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 06, 2018 11:14 am

Re: Dynamic dial plan

Postby mflorell » Mon Jul 09, 2018 3:29 pm

Currently, the Filter URL feature can send out the DID and CIDnumber, and it can route the call to another internal DID. There are currently no provisions to allow for additional inputs as you mention, although through the user of internal DIDs, you can send the call to a lot of different combinations of destinations.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 17082
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: Dynamic dial plan

Postby ConnectedDialer » Mon Jul 09, 2018 3:58 pm

Thanks for the advise mflorell, I was able to accomplish this with internal DIDs. It works. The downside is that for each unique route, I need to create an internal DID. When we have many agents, (50+) it becomes too much to manage, so we're looking for a "clean" solution.

Is there no ability in AGI to route calls? If I could route calls from an AGI script, that's all I need. I can deal with data/inputs myself within the AGI script.
Vicibox 8.0.1 from .iso
VICIDIAL: 2.14-644a BUILD: 171130-0036
Asterisk 11.25.3-vici
Single Server
No Digium/Sangoma Hardware
No Extra Software After Installation
Custom PC - XEON E5-1607
ConnectedDialer
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 06, 2018 11:14 am

Re: Dynamic dial plan

Postby mflorell » Mon Jul 09, 2018 8:40 pm

Yes, you could write your own AGI script to do any kind of routing you want.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 17082
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: Dynamic dial plan

Postby ConnectedDialer » Tue Jul 10, 2018 2:22 pm

If I understand correctly, "In Group", "User" and "Campaign" as well as Agent direct campaign are vicidial concepts, so how would I make this work within AGI? There's no command to tranfer to an ingroup in AGI is there?
Vicibox 8.0.1 from .iso
VICIDIAL: 2.14-644a BUILD: 171130-0036
Asterisk 11.25.3-vici
Single Server
No Digium/Sangoma Hardware
No Extra Software After Installation
Custom PC - XEON E5-1607
ConnectedDialer
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 06, 2018 11:14 am

Re: Dynamic dial plan

Postby mflorell » Tue Jul 10, 2018 6:53 pm

We do it in some of the AGIs, it's a complex dialplan construction to do transfers like that. The code is all open, it's not simple, but it's all there.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 17082
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida


Return to Support

Who is online

Users browsing this forum: khuff and 25 guests