Extension groups

All installation and configuration problems and questions

Moderators: gerski, enjay, williamconley, Op3r, Staydog, gardo, mflorell, MJCoate, mcargile, Kumba, Michael_N

Extension groups

Postby dspaan » Sat Feb 26, 2011 7:01 am

I have succesfully created a remote agent with ID 1000 and an external extension. I tested it and could receive calls from my home phone succesfully :) .

When i'm in the office however i want to handle inbound calls as well without having to log into the agent interface.

I noticed the extension groups functionality added with the SVN release:

20. Added Extension Groups feature to Remote Agents section allowing calls to be
sent to different numbers in a round-robin method when enabled on
multi-line remote agent accounts. To enable, you must create Extension
Group entries and enable Extension Group in the Remote Agent entry.


So i created an extension group but i can only input one extension there?

Simply put i just want to login with a different extension when i'm in the office and use my remote extension when i'm home. Only way i can think of doing this is create a new user account but this doesn't seem right.
Regards, Dennis

Vicibox 8.0.1
Version: 2.14b0.5
SVN Version: 2951
DB Schema Version: 1540
dspaan
 
Posts: 969
Joined: Fri Aug 21, 2009 1:40 pm
Location: The Netherlands

Re: Extension groups

Postby dspaan » Thu Apr 26, 2018 5:15 am

LOL i searched fot this question and found my own forum post from 7 years ago :lol: :lol: :lol:

Can anyone explain to me how to use extension groups? I still can't figure out how use this, i can only enter one extension in a group. The help text says about that extension field:"

This required field is where you put the dialplan extension that you want the remote agent calls to be sent to for this extension group entry.


So if i want to ring my desk phone and mobile phone with the same agent how can i achieve this?
Regards, Dennis

Vicibox 8.0.1
Version: 2.14b0.5
SVN Version: 2951
DB Schema Version: 1540
dspaan
 
Posts: 969
Joined: Fri Aug 21, 2009 1:40 pm
Location: The Netherlands

Re: Extension groups

Postby gequiros » Thu Apr 26, 2018 5:50 pm

by darkeye08 » Tue Mar 03, 2015 6:54 am

Hi Good day!

It will be much appreciated if you will post your installation method and version/build of the vicidial you are using. Anyway, I'm also new but i think you can actually do this.

1. Just create the DID number then let it route to EXTEN then the context is of your choice.
2. From the extension.conf create the new context(or you can show the default) then add the following dialplan:

[context]
exten => Your-DID-Number,1,AGI(agi://127.0.0.1:4577/call_log)
exten => Your-DID-Number,n,Dial(SIP/1001&SIP/1002....,60,o) <<<---- this is for the ring-all function.
exten => Your-DID-Number,n,Hangup

or you can do this:

[context]
exten => Your-DID-Number,1,AGI(agi://127.0.0.1:4577/call_log)
exten => Your-DID-Number,n,Dial(SIP/1001,60,o)
exten => Your-DID-Number,n,Dial(SIP/1002,60,o) <<<--- this is for alternate ringing until timeout seconds is reached.
exten => Your-DID-Number,n,Dial(SIP/1003,60,o)
exten => Your-DID-Number,n,Hangup

Hope this would help you. Cheers! :)



Thanks to darkeye08
Vicibox 8.0.1

VERSION: 2.14-676a / BUILD: 180530-0017 / No VoIP hardware

1 x DataBase ( 128gb Ram - 32 Cores - 4 x SAS 300gb 15k RPM)
1 x Slave DB & Archive
2 x Web ( 8gb Ram - 16 Cores )
10 x Dialers ( 8gb Ram - 16 Cores )

www.Come2VoIP-USA.com
gequiros
 
Posts: 120
Joined: Sat Oct 22, 2016 1:22 am
Location: Costa Rica

Re: Extension groups

Postby dspaan » Mon Apr 30, 2018 5:24 pm

Hey there,

I'm on this version:

VERSIE: 2.14b0.5
SVN Version: 2937
DB Schema Version: 1538

I don't think what you wrote is an answer to my question. I want to know how extension groups work for remote agents. I don't think it's supposed to be as complex as that. You shoule be able to input a list of extensions through the web interface. Only i don't understand where.
Regards, Dennis

Vicibox 8.0.1
Version: 2.14b0.5
SVN Version: 2951
DB Schema Version: 1540
dspaan
 
Posts: 969
Joined: Fri Aug 21, 2009 1:40 pm
Location: The Netherlands

Re: Extension groups

Postby mflorell » Mon Apr 30, 2018 7:34 pm

You just add more Extension Groups using the same Group ID and on the Remote Agent modify screen it will group together all of the Extension Groups with the same ID.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 17040
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: Extension groups

Postby dspaan » Sat Jun 02, 2018 5:34 pm

Hey Matt, thanks for clarifying, i finally got it working. However, the priority per extension doesn't seem to work? I have created a group that contains my mobile and deskphone but i keep getting calls random on both phones even when my deskphone has a higher priority and is available i still get calls on my mobile. Is there a way to fix that?
Regards, Dennis

Vicibox 8.0.1
Version: 2.14b0.5
SVN Version: 2951
DB Schema Version: 1540
dspaan
 
Posts: 969
Joined: Fri Aug 21, 2009 1:40 pm
Location: The Netherlands

Re: Extension groups

Postby mflorell » Sun Jun 03, 2018 8:03 am

Remote Agent Extension Groups always route in Round-Robin, unless you modify the "extension_group_order" field in the vicidial_remote_agents table and change it to "RANK". The rank feature is basically undocumented. I don't remember the reason I made it work that way, but it has been years since I've worked in that section of code.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 17040
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: Extension groups

Postby dspaan » Sun Jun 03, 2018 11:01 am

Cool, it works! :P

And does Next agent call: inbound_group_rank work for remote agents? I want calls to always first go to myself and then my colleage.
Regards, Dennis

Vicibox 8.0.1
Version: 2.14b0.5
SVN Version: 2951
DB Schema Version: 1540
dspaan
 
Posts: 969
Joined: Fri Aug 21, 2009 1:40 pm
Location: The Netherlands

Re: Extension groups

Postby mflorell » Sun Jun 03, 2018 11:29 am

Yes, it should work that way.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 17040
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida

Re: Extension groups

Postby dspaan » Wed Jun 27, 2018 1:37 am

Hi Matt,

Ever since i changed the vicidial_remote_agents table to RANK my mobile phone never rings anymore. So for some reason it only keeps ringing the phones higher up in the rank order. This is what i have in the database:

Image

So when a call is sent to extensiongroup 'dennis' it just rings the phone with rank 10 and the ones with lower ranks are never rung.

Image
Regards, Dennis

Vicibox 8.0.1
Version: 2.14b0.5
SVN Version: 2951
DB Schema Version: 1540
dspaan
 
Posts: 969
Joined: Fri Aug 21, 2009 1:40 pm
Location: The Netherlands

Re: Extension groups

Postby dspaan » Fri Jul 13, 2018 11:35 am

Any idea on this Matt?
Regards, Dennis

Vicibox 8.0.1
Version: 2.14b0.5
SVN Version: 2951
DB Schema Version: 1540
dspaan
 
Posts: 969
Joined: Fri Aug 21, 2009 1:40 pm
Location: The Netherlands

Re: Extension groups

Postby mflorell » Fri Jul 13, 2018 3:42 pm

Not really, this is an undocumented hidden feature. To troubleshoot you'd have to look at all of the queries as they are run and compare to the DB values in the table to figure out why they are not working as you wanted.
mflorell
Site Admin
 
Posts: 17040
Joined: Wed Jun 07, 2006 2:45 pm
Location: Florida


Return to Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests